Dit doet de draagarm in je Volvo s40 om jou veilig te laten rijden

De basis, het skelet, het geraamte: de draagarm Volvo s40 dient veel functies. Volvo’s zijn zware wagens die om een zeer stevige draagarm vragen. Gelukkig zit die ook in dit type auto. Maar wat is een draagarm nu precies en hoe werken ze?

Wat de draagarm doet

De draagarm is in feite de verbinding tussen meerdere onderdelen in de auto. Het verbindt boven met onder, wielen met carrosserie. De wielen moeten in alle richtingen kunnen bewegen maar moeten dit geleidelijk kunnen doen. De krachten die vrijkomen bij rijden en sturen op hoge snelheden kun je onmogelijk direct op de carrosserie vrijlaten. Daar is de draagarm voor bedoeld. Dit onderdeel is de ophanging van de rest van de auto. Zo kunnen de flinke krachten die vrijkomen worden opgevangen.

draagarm volvo s40

Hoe een draagarm eruit ziet

In een Volvo is de draagarm vaak een grote, driehoekige constructie. Hij is bijna zo groot als de auto zelf en ontzettend zwaar. Je kunt je wel voorstellen dat een onderdeel dat zoveel kracht moet opvangen ook zelf heel krachtig moet zijn. Het is dan ook een onderdeel dat je echt niet zomaar gemakkelijk zelf op zou tillen. Dat is goed, want zo kan het dus al die druk aan die erop staat. 

De draagarm vervangen

Het is niet gebruikelijk om een draagarm te vervangen. Het is vaak simpelweg niet nodig, omdat het zo’n massief en stevig onderdeel is. Het idee is dat zo’n draagarm het hele leven van de auto meegaat. In de praktijk is dit niet in honderd procent van de gevallen zo. Er zijn dus wel eens momenten waarop je een draagarm toch moet vervangen. Dat moet je wel altijd laten doen bij een professionele garage want je hebt er bepaalde apparatuur voor nodig, net als bepaalde technische kennis die je niet oppikt van af en toe zelf klussen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *